giovedì 1 marzo 2007

Aglio e colesterolo LDL



L'assunzione di aglio non sembra avere alcun effetto sui livelli di LDL. E' la conclusione di un trial randomizzato pubblicato questa settimana su Archives of Internal Medicine. Allo studio partecipavano adulti con valori di LDL tra 130 e 190 mg/dl e triglicerdi inferiori a 250 mg/dl. Tutti hanno assunto dei preparati commerciali di aglio (tranne il gruppo controllo che assumeva placebo) per circa 6 mesi. Non è stato rilevato nessun effetto statisticamente favorevole sul metabolismo lipidico pur essendo l'aglio ricco di sostanze bioattive. Insomma buone notizie per chi non sopporta l'aglio.
Qui l'articolo completo


Garlic Doesn't Lower LDL Levels
In a randomized trial reported in the Archives of Internal Medicine, garlic failed to lower LDL cholesterol in subjects with moderate hypercholesterolemia.
The trial included adults with fasting LDL levels between 130 and 190 mg/dL, and triglycerides under 250 mg/dL. Nearly 200 participants were assigned to consume either raw garlic, one of two commercial supplements, or placebo 6 days a week for 6 months. The various forms "had neither a statistically detectable effect nor a clinically relevant effect on plasma lipid concentrations," the authors write.

An editorial comments that the results don't necessarily mean that garlic isn't useful in preventing cardiovascular disease, citing the presence of several bioactive substances in garlic with antithrombotic, antiplatelet, and other effects.
(from Journal Watch)

1 commento:

PlacidaSignora ha detto...

E a te piace, l'aglio? ;-)